Thursday, July 24, 2014

Tbilisi

Radu

Incepem ziua cu o cafea turceasca bauta in tihna pe veranda guesthouse-ului. Cafea turceasca gasesti cam peste tot in Georgia. Ei ii zic oriental coffee. Nu e la fel de buna ca la mama ei dar e destul de buna cat sa ne puna sangele in miscare si sa ne faca sa pornim la pas pe stradutele din Tbilisi. 
Suntem cazati in buricul targului, asa ca nu trece mult timp pana ajungem la chestiile interesante. Dam peste Clock Tower, o cladire ciudata, parca scoasa din animatiile lui Tim Burton. Mai incolo cativa studenti fac ceva practica la desen.


Peace Bridge este opera unui arhitect italian. Din cauza formei care aduce cu un tampon urias, georgienii l-au poreclit Always Bridge. 

Catedrala Sioni, una dintre cele mai vechi in Georgia.


Caldura dupa-amiezii ne loveste asa ca nu rezistam mult pe strazi si ne retragem la guesthouse-ul nostruProfit de timpul liber si de umbra locului si ma apuc cu Iulia de spalat Roibul, sub privirile curioase ale vecinilor. Roibu a adunat cam tot jegul din Caucaz in astea cateva zile de offroad. Ii sta bine cu stratul de noroi pietrificat. Parca un pic prea bine. 
Pe seara urcam la Nariqala Fortress, o super fortareata deasupra orasului care e si un fel de loc de promenada pentru tbilisieni, un loc dintr-ala cum nu are Bucurestiul, unde iti iei prietenii si cateva beri si te pui la povestit si admirat orasul.
O salutam si pe Kartlis Deda, adica mama Georgia, o statuie uriasa din aluminiu. Tine o sabie intr-o mana si o cupa cu vin in cealalta, simbolizand pe de-o parte vitejia poporului iar pe de alta parte pofta grava de bautura a georgienilor. Nu trec cinci minute si sunt oprit de cativa baieti care petrec cu cel mai bun prieten al omului, pet-ul. Imi toarna si mie un pahar cu bere si ne uitam impreuna la mama Georgia.
Pe seara ne intalnim intamplator cu Jack, biciclistul, care se plimba hai-hui pe strazi. Asteapta de cateva zile nu stiu ce viza pentru Asia Centrala si i s-a cam urat sa stea singur. Il invitam cu noi la o bere, unde altundeva daca nu la terasa KGB Still watching you. Ne comandam berile si hotaram sa luam toti o khachapuri, o placinta cu branza sarata, in forma de pizza, care e foarte blana, adica bluna, adica buna. Dupa momente lungi de asteptare primim in schimb un bol cu chakapuli, o ciorba de vaca cu extrem de mult coriandru. Punem asta pe seama accentului nostru georgian si ne mai luam o bere.












No comments:

Post a Comment