Thursday, August 28, 2014

Cea mai lunga zi pe drum si trandaveala la Sumela

Radu

Azi avem cale lunga de batut. Cea mai lunga de pana acum. Vrem sa ajungem la mare, undeva aproape de Trabzon, la Manastirea Sumela, despre care Jack ne-a spus ca face toti kilometri. Strangem cortul si bem o cafea buna facuta de domnul cu Restorant-ul. Mancare ioc. Ne luam la revedere de la Ani si pornim la drum cu burtile goale.

E Ramazan si ne gandim sa-l respectam si noi cum putem, asa ca luam ceva de mancare si oprim la masa undeva pe marginea soselei, feriti pe cat posibil de privirile credinciosilor. O turma de vaci care traverseaza drumul dintr-o parte in alta ne scoate din monotonie. Urcam printr-un peisaj arid si ajungem intr-un loc de unde zicem noi ca se vede toata Turcia.


Mergem de kilometri buni printr-un tunel care taie muntii spre mare. Cand iesim avem senzatia ca anotimpul nu mai e vara si tara nu mai e Turcia. Coboram printr-o vale cu brazi acoperita de ceata. S-a lasat brusc un frig care ne patrunde prin toate aerisirile de la costume si ne face sa dardaim.




Iulia

Sa dardaim doar? Eu simt ca fac pe mine de frig. Harta arata ca suntem la doi pasi de Marea Neagra. Uau! Imi e cam greu sa cred asta.
Se lasa incet si intunericul si noi nu stim unde vom pune punct calatoriei noastre de azi.
Stiu ca trebuie sa las ca lucrurile sa se intample, ca sigur vom gasi un loc unde sa ne asternem cortul, dar intunericul nu a fost niciodata cel mai bun prieten al meu asa ca acum, in combinatie cu frigul si un inceput de padure, se trezeste in mine...nu as spune chiar isteria, dar ceva pe aproape.
Si iata ca se intampla ce trebuia sa se intample: muezinul tocmai si-a spus rugaciunea de la apus, turcii s-au pus la masa dupa o zi intreaga de post negru, iar noi tragem pe dreapta intr-un camping unde un dus fierbinte sterge urmele celor 550 de kilometri parcursi astazi.

In camping sunt cinci nemti faini. Doi, cuplu, Axel si Christina, sunt cu doua motociclete in drum spre China sau/si India. Sunt blocati de cateva zile aici pentru ca si-au pierdut din acte, iar in Trabzon, care e destul de aproape de locul unde am campat, isi rezolva problemele cu viza de Rusia care le-a expirat. Au dat de functionarul ala tipic rus care nici cu mita nu vrea sa le rezolve problema. Stie ca el are puterea. Rusul contra nemtilor.
Ceilalti sunt mult mai relaxati. Sunt cu o dubita transformata in garsoniera ambulanta. Copilul, de cam trei ani, zburda prin curte in picioarele goale, mama, care e si soferita acestui grup, e insarcinata in cinci luni, iar tatal, care se prezinta ca bucatarul familiei, ne face introducerea cu frigiderul doldora de bere Efes. Cu o seara inainte a fost meciul istoric Germania-Brazilia (scor 7-1). Dupa povesti impartasite ne intindem pentru un somn sfant si lung. Maine ne odihnim fundurile.


Radu

Am pus cortul la umbra unor copaci, asa ca dormim boiereste pana tarziu in dimineata. Azi lenevim in camping cu nemtii nostri si planuim pe inserat sa ajungem sa vedem manastirea Sumela. Profitam de apa calda si spalam multe din lucruri, apoi facem piata intr-un sat din apropiere. 

Respectam sfatul din ghid (si bine facem) si pornim la vizitat Sumela aproape de ora de inchidere cand, pe langa faptul ca lumina e numai buna de poze, nici prea multi turisti nu sunt. Sumela e o manastire ortodoxa care a scapat aproape intacta pe durata imperiului otoman ca sa vina soldatii americani si rusi (asa umbla vorba) sa-si scrijeleasca numele pe zidurile si picturile ei.


Ne intoarcem la camping unde facem focul si punem de-un gratar romano-german. Bere la discretie din frigiderul gazdei. Asta mi se pare excelent. Adica tu ca musulman, proprietar de camping, in timpul Ramazan-ului, sa tii cont ca la tine in curte or sa vina niste motociclisti insetati si sa le umpli frigiderul cu Efes? Jos palaria.

Stau de vorba cu Axel care il admira pe Roibu si-i plac toate steguletele si stickerele lipite. Spre deosebire de Roibu, care arata ca un pom de craciun, motocicleta lui Axel, un BMW R1150, nu are nimic care sa-ti sara in ochi, desi a vazut aproape toata lumea. Arata ca un utilaj din filmul Mad Max si totul de pe ea tipa un singur cuvant: modestie. Un singur sticker, lipit discret, imi atrage atentia. Un cerc in forma de Planeta, pe care scrie What goes around, comes around.

Il intreb pe Axel daca povestesc undeva despre calatoriile lor, daca au un blog, site, ceva. Se uita la mine, zambeste si-mi raspunde foarte senin: Noo, it's just us and the bikes.

In cort, la culcare, undeva intre vis si realitate, cateva ore si beri mai tarziu, imi rasuna in cap cuvintele lui Axel...It's just us and the bikes.


















No comments:

Post a Comment